ΕΤΟΙΜΟΣ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑΣ


 1. Καταστροφή υπάρχουσας βλάστησης

Εάν το έδαφος έχει αγρωστώδη πολυετή ζιζάνια, φρεζάρουμε βαθιά το έδαφος προκειμένου να τα καταστρέψουμε ή ψεκάζουμε με καθολικά ζιζανιοκτόνα, πάντα συμβουλευόμενοι γεωπόνο.

Σε περίπτωση παρουσίας κύπερης ή αγριάδας επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό.

2. Βελτίωση και εμπλουτισμός εδάφους

Σε περίπτωση όπου έχουμε πολύ συμπαγές (αργιλικό) έδαφος, προσθέτουμε ποταμίσια άμμο και οργανική ουσία προκειμένου να βελτιώσουμε το πορώδες του.

Επιπρόσθετα προσθέτουμε οργανικό ή ανόργανο λίπασμα με αυξημένες μονάδες φωσφόρου και φρεζάρουμε σε βάθος 10-15cm.

3. Ισοπέδωση εδάφους

Ισοπεδώνουμε το έδαφος με τσουγκράνα και απομακρύνουμε τυχόν πέτρες ή ρίζες. Ακολουθεί ελαφρά συμπίεση με κύλινδρο.

4. Εγκατάσταση συστήματος αυτόματου ποτίσματος

Στην περίπτωση όπου δεν υπάρχει ήδη, εγκαθιστούμε το σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Προσέχουμε το ύψος των εκτοξευτών να είναι περίπου 1-2cm πάνω από την επιφάνεια του χώματος.

Εάν το χώμα είναι στεγνό ποτίζουμε μερικές ημέρες πριν (ανάλογα με την εποχή) μέχρι 15cm βάθος. Την ώρα της τοποθέτησης το χώμα να μην είναι λασπωμένο.

5. Εγκατάσταση έτοιμου χλοοτάπητα

Αρχίζουμε την τοποθέτηση από την πλευρά που είναι πιο μεγάλη σε μήκος. Εάν η επιφάνεια είναι πολύ μεγάλη, τοποθετούμε ένα τεντωμένο σπάγκο και βάζουμε την πρώτη σειρά του χλοοτάπητα κατά μήκος του.

Προσέχουμε την καλή εφαρμογή της κάθε λωρίδας με τη διπλανή της ώστε να μην μένει καθόλου κενό. Επίσης προσέχουμε έτσι ώστε η μία λωρίδα να μην πατάει πάνω στην άλλη.

Κόβουμε όπου χρειαστεί τα τελειώματα (δέντρα, θάμνους) χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι με μικρά δόντια. Εάν τοποθετούμε τον χλοοτάπητα σε επιφάνεια με μεγάλη κλίση, τον στερεώνουμε με μικρά ξύλινα πασαλάκια.

Ποτίζουμε ελαφρά κάθε 40-50m2 τοποθετημένου χλοοτάπητα, ιδιαίτερα εάν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Για τον λόγο αυτό καλό είναι η εργασία τοποθέτησης να γίνεται τις δροσερές ώρες της ημέρας.

6. Πότισμα

Αφού έχουμε ολοκληρώσει την εγκατάσταση, ποτίζουμε πολύ καλά με την χρήση παροχής (λάστιχου) και στην συνέχεια κυλινδρίζουμε για να γίνει η καλύτερη δυνατή εφαρμογή με το έδαφος και να φύγει ο εγκλωβισμένος αέρας.

Διατηρούμε τον χλοοτάπητα πολύ βρεγμένο.

Τους καλοκαιρινούς μήνες εφαρμόζουμε 3-4 ποτίσματα, αναλόγως των τοπικών συνθηκών.

Μετά το πέρας της δεύτερης εβδομάδας αρχίζουμε να ποτίζουμε κανονικά.