Τι είναι ο φυσικός χλοοτάπητας;

Ο φυσικός χλοοτάπητας αποτελείται από ένα πολύ μεγάλο αριθμό μικρών φυτών (φυταρίων) τα οποία αναπτύσσονται πολύ κοντά μεταξύ τους και με τον τρόπο αυτό δημιουργούν έναν ενιαίο και ομοιόμορφο πράσινο φυσικό χλοοτάπητα.

 

Ποια τα oφέλη του φυσικού χλοοτάπητα;

  • Ο φυσικός χλοοτάπητας ως ένα σύνολο εκατομμύριων μικροσκοπικών φυτών, απορροφά μεγάλα ποσά διοξειδίου του άνθρακα και παράλληλα παράγει σημαντικές ποσότητες οξυγόνου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από επιφάνεια χλοοτάπητα 5,11m² παράγεται οξυγόνο το οποίο είναι αρκετό σε ημερήσια βάση για έναν ενήλικα άνθρωπο (Dr Thomas L.Watschke/Pennsylvania State University).
  • Συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντα χώρου, δημιουργώντας ευνοϊκότερο μικροκλίμα και καλύτερες βιοκλιματικές συνθήκες, δίνοντας έντονη αίσθηση δροσιάς τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Λόγω της πολύ πυκνής φυλλικής του επιφάνειας συγκρατεί σκόνη, αιωρούμενα σωματίδια και ρύπους, φιλτράροντας την ατμόσφαιρα του χώρου, ενώ παράλληλα απορρόφα μεγάλες ποσότητες βρόχινου νερού, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.
  • Λόγω του πολύ πυκνού ριζικού του συστήματος, συμβάλει στη συγκράτηση των εδαφών και στην μείωση της εδαφικής διάβρωσης.
  • Δημιουργεί ένα φυσικό και οικολογικό περιβάλλον κατάλληλο για το παιχνίδι και τις δραστηριότητες των παιδιών και ιδανικό για την χαλάρωση και την ξεκούραση των ενηλίκων.

Tip:

Σε μετρήσεις που έχουν καταγραφεί σε μία ζεστή καλοκαιρινή μέρα, μετρώντας την θερμοκρασία του φυσικού χλοοτάπητα, του τεχνητού χλοοτάπητα και της ασφάλτου, βρέθηκαν τα εξής:

 

fysikos_xlootapitas

Φυσικός Χλοοτάπητας: 28,3oC

plastikos_xlootapitas

Τεχνητός Χλοοτάπητας: 45,2oC

asfaltos

Άσφαλτος: 64oC