ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ

Οι ασθένειες προκαλούνται από τους μύκητες, τα βακτήρια ή τους ιούς. Οι μύκητες ευνοούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με υψηλή σχετική υγρασία. Η πρόληψη των μυκητολογικών προσβολών μπορεί να πραγματοποιηθεί με εφαρμογή αραιών και βαθύτερων ποτισμάτων καθώς και σε συνδυασμό με εφαρμογή προστατευτικών σκευασμάτων. Η επιλογή του κατάλληλης ποικιλίας χλοοτάπητα καθώς η καλή κατάσταση του χλοοτάπητα από άποψη φυτουγείας είναι πολύ σημαντικά για τον περιορισμό των μυκητολογικών προσβολών.

Στην περίπτωση που γίνει εφαρμογή μυκητοκτόνου δεν θα πρέπει να ποτιστεί ο χλοοτάπητας για τις επόμενες 24 ώρες, ενώ επίσης πρέπει να αποφεύγεται η συνεχής χρήση της ίδιας δραστικής ουσίας.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΦΥΛΛΩΜΑΤΟΣ

Αλτερναρίωση της Διχόνδρας (Alternaria dichondrae)

Συμπτώματα: Μικρές τεφρές - μαύρες κηλίδες οι οποίες αργότερα γίνονται καστανές και περιβάλλονται από ομόκεντρους σκούρους δακτυλίους με χλωρωτική ή ιώδη ζώνη. Σε έντονη προσβολή οι κηλίδες καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνεια των φύλλων και οι προσβεβλημένες περιοχές του χλοοτάπητα μοιάζουν σαν καμένες.
Εποχή εμφάνισης: Καλοκαίρι.
Προσβάλει: Dichondra.
Καλλιεργητικές φροντίδες: Διατήρηση ευρωστίας χλοοτάπητα, επιλογή ανθεκτικών ποικιλιών.
Θεραπεία: Ψεκασμοί με οργανικά μυκητοκτόνα: Maneb, mancozeb, ziram, iprodione, Chlorothalonil (*).

 

Ανθράκωση (Colletotrichum graminicola)

Πιθανή αλλά όχι πολύ συχνή ασθένεια του χλοοτάπητα.
Συμπτώματα: Κηλίδες διαμέτρου 1,5 εκ. στα φύλλα, χρώματος κίτρινου έως καφέ. Προσβολή μεμονωμένη ή κατά κηλίδες διαμέτρου έως 30 εκ. Τα προσβεβλημένα φύλλα ξηραίνονται και σχίζονται.
Εποχή εμφάνισης: Άνοιξη έως φθινόπωρο.
Προσβάλει: Ψυχρόφιλα είδη.
Καλλιεργητικές φροντίδες: Ισορροπημένη λίπανση.
Θεραπεία: Καταπολέμηση με οξυχλωριούχο χαλκό (*).

Σκληρωτηνίαση (Sclerotinia homeocarpa)

Σπάνια αλλά επικίνδυνη ασθένεια του χλοοτάπητα.
Συμπτώματα: Μικρές στρογγυλές κηλίδες στο φύλλωμα διαμέτρου 2,5-5 εκ. χρώματος άχυρου. Σε περίπτωση μεγάλης προσβολής οι κηλίδες ενώνονται και δημιουργούν ακανόνιστες κηλίδες. Πιθανή εμφάνιση λευκού μικκυλίου του μύκητα τις πρωινές ώρες.
Εποχή εμφάνισης: Όλο τον χρόνο.
Προσβάλει: Θερμόφιλα και ψυχρόφιλα είδη. Καλλιεργητικές φροντίδες: Αποφυγή υπερβολικής αζωτούχου λίπανσης, τακτική άρδευση, απομάκρυνση σταγόνων δρόσου το πρωί, αύξηση του ύψους κοπής, επιλογή ανθεκτικών ποικιλιών.
Θεραπεία: Καταπολέμηση με Iprodione και σε προχωρημένες περιπτώσεις ενδείκνυται η αφαίρεση χώματος στα σημεία προσβολής (*).

Σκωρίαση (Puccinia zoysiae, P.striiformis, P.coronata, P.graminis)

Εμφανίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά δεν προκαλεί σημαντικά προβλήματα στο χλοοτάπητα
Συμπτώματα: Μικρές φλύκταινες στο φύλλωμα και στα στελέχη και εμφάνιση σκόνης από τα σπόρια του μύκητα χρώματος κίτρινου ή ανοιχτού κόκκινου χρώματος. Τα προσβεβλημένα φυτά έχουν συνήθως χρώμα σκουριάς που είναι ορατό από αρκετή απόσταση.
Εποχή εμφάνισης: Τέλος άνοιξης έως μέσα φθινοπώρου.
Προσβάλει: Ψυχρόφιλα είδη και Zoysia.
Καλλιεργητικές φροντίδες: Κατάλληλη αζωτούχος λίπανση, κανονική άρδευση, εξαραίωση χλοοτάπητα, αύξηση του ύψους κοπής και απομάκρυνση του κομμένου χόρτου, επιλογή ανθεκτικών ποικιλιών
Θεραπεία: Χημική καταπολέμηση με Mancozeb, Boscalid, Pyraclorstrobin (*).

Φουζαρίωση (Fusarium acuminatum, F. oxysporum, F. tricinctum, F. avenaceum, F. culmorum)

Σημαντική ασθένεια που προσβάλλει μόνο τη Διχόνδρα.
Συμπτώματα: Στρογγυλές ή ακανόνιστες κηλίδες διαμέτρου 20-50 εκ. λευκού έως ρόδινου χρώματος που αργότερα γίνονται καφέ.
Εποχή εμφάνισης: Άνοιξη και χειμώνας.
Προσβάλει: Θερμόφιλα και ψυχρόφιλα είδη.
Καλλιεργητικές φροντίδες: Βελτίωση του αερισμού του εδάφους και της αποστράγγισης, τακτικό πότισμα, αύξηση ύψους κοπής και απομάκρυνση κομμένου χόρτου.
Θεραπεία: Καταπολέμηση με Thiophanate, Methyl (*).

 

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΦΥΛΛΩΜΑΤΟΣ & ΡΙΖΑΣ

Ελμινθοσπορίαση (Helminthosporium sativum, E. vagans, Drechslera siccans, D. poeae, D. erythrospila)

Δεν εμφανίζεται πλέον καθώς οι σπόροι εμβολιάζονται ενδοφυτικά για τους μύκητες που την προκαλούν.
Συμπτώματα: Μικρές κηλίδες ακανόνιστου σχήματος στο φύλλωμα. Οι κηλίδες έχουν καφέ χρώμα και το κέντρο τους σύντομα γίνεται λευκό, ενώ είναι μαύρο έως πορφυρό στην περιφέρεια του φύλλου. Ακολουθεί η σήψη του ριζικού συστήματος και του λαιμού.
Εποχή εμφάνισης: Όλο το χρόνο.
Προσβάλει: Ψυχρόφιλα είδη και Cynodon sp.
Καλλιεργητικές φροντίδες: Βελτίωση του αερισμού του εδάφους, καλή αποστράγγιση, κούρεμα του χλοοτάπητα στο σωστό ύψος, επαρκής αζωτούχος λίπανση για να διατηρείται συνεχής βλάστηση, επιλογή ανθεκτικών ποικιλιών.
Θεραπεία: Καταπολέμηση με Mancozeb, iprodione, chlorothalonil (*).

Κηλίδωση των φύλλων (Curvularia geniculata, C. lunata, C. verruculosa)

Σπάνια ασθένεια του χλοοτάπητα η οποία δεν δημιουργεί σημαντικά προβλήματα.
Συμπτώματα: Προσβάλει το φύλλωμα και τη ρίζα όπου εμφανίζονται στρογγυλές κηλίδες καφέ χρώματος διαμέτρου 5-20 εκ. Τα φύλλα κιτρινίζουν αρχικά και μετά παίρνουν χρώμα καστανό από την άκρη του φύλλου προς τα κάτω. Παρατηρείται γενική καχεξία και χλώρωση του χλοοτάπητα ενώ σε προχωρημένες περιπτώσεις εμφανίζονται ακανόνιστες κηλίδες μέσα στο γκαζόν και ακανόνιστες ξηράνσεις.
Εποχή εμφάνισης: Φθινόπωρο.
Προσβάλει: Τα είδη Zoysia sp., Cynodon sp., Poa sp., Agrostis sp., Festuca sp.
Καλλιεργητικές φροντίδες: Περιορισμός χαμηλού κουρέματος, εξαραίωση χλοοτάπητα, καλή στράγγιση, τακτική επανάληψη της άρδευσης, περιορισμός αζωτούχου λιπάνσεως και όξινων λιπασμάτων.
Θεραπεία: Χημική καταπολέμηση με Iprodione (*).

Πύθιο (Pythium graminicola, P. vantrpoolii, P. coronate, P. graminis)

Συμπτώματα: Νεκρωτικές κηλίδες στον χλοοτάπητα διαμέτρου 15-30 εκ., στρογγυλού ή ακανόνιστου σχήματος και κίτρινου καφέ χρώματος. Η προσβολή της ρίζας προκαλεί μείωση της ανάπτυξης και παρατηρείται αλλαγή χρώματος στο λαιμό και το ριζικό σύστημα.
Εποχή εμφάνισης: Όλο το χρόνο αλλά ευνοείται ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα σε σκιερά σημεία
Προσβάλει: Ψυχρόφιλα είδη
Καλλιεργητικές φροντίδες: Καλή αποστράγγιση και αερισμός εδάφους, εξαραίωση χλοοτάπητα, περιορισμός της λίπανσης, επιλογή ανθεκτικών ποικιλιών.
Θεραπεία: Καταπολέμηση με Metalaxyl- hymexanol, fosetyl-Al- chloroneb (*).

Ριζοκτόνια (Rhizoctonia solani)

Συμπτώματα: Κηλίδες νεκρού χλοοτάπητα διαμέτρου 30-60 εκ. χρώματος καφέ που αργότερα κιτρινίζουν.
Εποχή εμφάνισης: Άνοιξη έως τέλος καλοκαιριού.
Προσβάλει: Paspalum sp., Zoysia sp., Agrostis sp., Lolium sp., Poa sp., Festuca sp., ψυχρόφιλα είδη
Καλλιεργητικές φροντίδες:Περιορισμός αζωτούχου λίπανσης και άρδευσης, αραίωση χλοοτάπητα και αύξηση του ύψους κοπής.
Θεραπεία: Καταπολέμηση με Tolchlos-methyl, iprodione, mancoreb, και azoxystrobin (*).

Φυτόφθορα (Phytophthora sp)

Ασθένεια η οποία δεν εμφανίζεται συχνά
Συμπτώματα: Υδατώδης επιμήκης κηλίδα στη βάση του στελέχους που σύντομα γίνεται πρασινοκάστανη ή καστανή. Όταν η προσβολή περιβάλλει το στέλεχος τα φυτά μαραίνονται απότομα και ξηραίνονται. Σε συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας πάνω στους προσβεβλημένους ιστούς αναπτύσσεται βαμβακώδες, λευκό μικκύλιο του μύκητα. Η μόλυνση αρχίζει από τις ρίζες.
Εποχή εμφάνισης: Άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο {προσβολές μπορεί να γίνουν σε δροσερό (13 - 18°C), υγρό καιρό, αλλά η προσβολή είναι πιο σοβαρή σε περιόδους θερμού (30-35 °C), υγρού , βροχερού ή νεφελώδη καιρού. Το παθογόνο είναι πιο ενεργό όταν οι θερμοκρασίες είναι μεταξύ 30 ° και 35 ° C και οι νυχτερινές θερμοκρασίες παραμένουν πάνω από 21 ° C. Η υψηλότερη συχνότητα προσβολής εμφανίζεται κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλής σχετικής υγρασίας (> 90%) και παρατεταμένης υγρασίας φύλλων.
Προσβάλει: Ψυχρόφιλα είδη (τα ψυχρόφιλα είδη είναι πιο ευαίσθητα).
Καλλιεργητικές φροντίδες: Πότισμα νωρίς το πρωί, αφαίρεση του thatch εάν είναι μεγαλύτερο από 0,6-1,2 cm σε βάθος ανάλογα με το ύψος κοπής, ισορροπημένη λίπανση, περιορισμός αζωτούχου λίπανσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Θεραπεία: Fosetylal 80%, φωσφονικά, και στροβιλουρίνες (*).

(*): Οι συγκεκριμένες δραστικές ουσίες την στιγμή που γράφτηκε το συγκεκριμένο άρθρο είχαν όλες άδεια έγκρισης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία ενδέχεται στο μέλλον να τροποποιηθεί ή να προστεθούν και νέες. Για τον λόγο αυτό για την αγορά και εφαρμογή των παραπάνω δραστικών ουσιών πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τους τοπικούς Γεωπόνους και τα γεωπονικά καταστήματα τα οποία διαθέτουν άδεια εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων.